Echt man-zijn anno nu

Over man-zijn in een sterk vervrouwelijkte maatschappij

By

Daarom is het leven zo fantastisch

Zeg eens eerlijk. Hoeveel van je goede voornemens heb jij dit jaar al gebroken? Of ben je soms nog helemaal niet toegekomen aan je goede voornemens?

Elk jaar maken vele mensen ze weer: goede voornemens. Echter, van de meeste voornemens komt in de praktijk helemaal niets terecht. En daar kun je jezelf soms best beroerd onder voelen. Gewoon omdat je een afspraak die je maakt met jezelf niet nakomt.

Maar heb jij je wel eens gerealiseerd dat je het nieuwe jaar helemaal niet nodig hebt om iets aan jouw leven te veranderen. Iedere dag kun je besluiten iets te gaan veranderen in je leven. Ieder uur van de dag kun je beslissen dat er nu iets gaat veranderen. Sterker nog. Iedere minuut kun je het besluit om wat veranderen nemen.

En dat maakt het leven zo fantastisch. Omdat dit je tevens de ruimte geeft voor het maken van fouten.

Dus stel dat je bijvoorbeeld het goede voornemen had om meer te gaan bewegen en wat kilo’s kwijt te gaan raken dit jaar, begin daar dan nu mee. Of probeer je vanaf nu wel aan dat voornemen en die afspraak met jezelf te houden.

Als je dan gaat beginnen of gaat proberen je nu wel aan je goede voornemens te houden, start dan met het doel wat je wilt bereiken voor jezelf wat vaster te omlijnen.

Met slechts te zeggen dat je wat meer gaat bewegen en wat kilo’s kwijt wilt gaan raken, kun je namelijk nog alle kanten op. En geef je jezelf tevens alle gelegenheid om jezelf dingen wijs te maken en smoezen te verzinnen waarom het nu even niet uitkomt.

Jezelf houden aan afspraken met jezelf begint dan ook met het maken van een strak omlijnd en realistisch plan waar je jezelf aan kunt houden. En jezelf ook op kunt afrekenen wanneer jij je er niet aan houdt.

Dit betekent bij wat meer gaan bewegen en wat kilo’s gaan kwijtraken dat dit plan bijvoorbeeld wordt: Vanaf morgen ga ik 3 keer in de week op de fiets naar mijn werk, ontbijt ik naar behoren en maak ik mijn lunch zelf ’s morgens, in plaats van het eten van de calorierijke broodjes uit de kantine.

Met het maken van een vast omlijnd plan voor jezelf, zul je gaan merken dat wanneer je jezelf netjes aan dit plan houdt, je blijer gaat worden met jezelf. En dat je daarmee het leven tevens weer een stukje fantastischer gaat vinden.